|
Ubezwłasnowolnienie - Forum prawne
Ubezwłasnowolnienie całkowite, ubezwłasnowolnienie częściowe, opieka, kuratela. Forum prawne. Znajdziesz tu porady prawne na temat ubezwłasnowolnienia.
|
Ubezwłasnowolnienie Dziadka |
Autor |
Wiadomość |
Wnuczka
|
Wysłany: 18 Styczeń 2014, 12:01 Ubezwłasnowolnienie Dziadka
|
|
|
Witam, Z góry dziękuję za poradę.
Sytuacja Dziadka wygląda następująco. Dziadek zamieszkuje wspólnie z 2-gą żoną, jej synem i swoim wnuczkiem. Żona nie opiekuje się Dziadkiem, robi to wnuczek. Wnuczek pracuje na 3 zmiany, gdy jest w pracy nie może opiekować się Dziadkiem. Dziadek ma demencję starczą, problemy z pamięcią. Jest naprawde dobrym człowiekiem. Chcielibyśmy mu pomóc, żeby miał pogodne i spokojne chwile i cieszyl sie staroscia.
Ze wzgledu na to, że Żona się nim nie zajmuje. A my - Rodzina zaczynamy się bać o Dziadka, chcielibysmy go przenieść pod opiekę jego córki - mojej Mamy lub zagwarantować opiekę w Domu Seniora. Jeszcze kilka lat temu samodzielnie fukncjonował i był przykładem świetnej kondycji.
Ubezwłasnowolnienie - Dziadek ma orzeczoną przez lekarza demencje starcza. Myślę, że ze wzgledu na jego obecny stan Sąd zadecyduje dla jego dobra.
Ustanowienie opieki nad Dziadkiem - obawiam się teatrzyku 2-giej żony, zależy mi na tym, żeby Dziadek miał dobrą opiekę i był bezpieczny. Co w przypadku, gdy 2 strony będą się ubiegały o opiekę? Tzn moja Mama i obecna żona?
Z góry dziękuję za wsparcie. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
alex89
|
Wysłany: 5 Marzec 2014, 11:50
|
|
|
We wniosku o ubezwłasnowolnienie mogą Państwo wskazać kandydata na opiekuna, jednak finalnie to sąd zadecyduje komu opiekę powierzyć. Kluczowe będzie udowodnienie, że osoba wskazana przez Państwa będzie najlepszym opiekunem. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
poradnictwo reklama
|