|
Ubezwłasnowolnienie - Forum prawne
Ubezwłasnowolnienie całkowite, ubezwłasnowolnienie częściowe, opieka, kuratela. Forum prawne. Znajdziesz tu porady prawne na temat ubezwłasnowolnienia.
|
Ubezwłasnowolnie całkowite a dziedziczenie |
Autor |
Wiadomość |
raczek8888
szperacz
|
Wysłany: 2 Grudzień 2013, 04:23 Ubezwłasnowolnie całkowite a dziedziczenie
|
|
|
Mój stan jest teraz bardzo dobry. stan taki utrzymuje się od około roku. Pracuje Studiuję i jest dobrze mam dylemat czy pisać do sądu, dodam że ojciec właściciel mieszkania ma raka żołądka jego czas jest policzony. Wiem jak umrze a ja UC to ja nic nie dostane a siostra wszystko. Boję się skierowania do DPS
1) JAK Sąd zmieni UC na U. częściowe czy zmieni się kwestia dziedziczenia?
2) JAK Sąd zmieni na U. częściowe czy będzie widniało widmo DPS? |
|
|
|
 |
Łukasz Obrał
Administrator www.prawo-porady.pl

Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2010 Posty: 182 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27 Grudzień 2013, 10:06
|
|
|
Ubezwłasnowolnienie nie ma wpływu na dziedziczenie.
Osoba ubezwłasnowolniona całkowicie nie ma zdolności do czynności prawnych (nie może składać ważnych oświadczeń woli). ale ma zdolność prawną. Może zatem być podmiotem praw i obowiązków, może nabywać rzeczy (np. w spadku).
Jest Pan spadkobiercą ustawowym ojca i jeżeli zostanie Pan pominięty w testamencie to będzie Pan mógł ubiegać się o zachowek.
Do DPS trafiają osoby, które wymagają całodobowej opieki i pomocy. Nie jest tak, że osoba ubezwłasnowolniona "z automatu" trafia do DPS. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
poradnictwo reklama
|